En films uppbyggnad

Nu tänkte jag lära er lite gran om filmkunskap!:) Jag ska säga er, att detta är ett mycket intressant ämne i svenskan, som vi håller på med. Så nu ska jag berätta hur en film är uppbyggd.

Anslag
Det är de första 3-5 minuterna i filmen. Anslaget kan vara sammanflätat med presentationen eller lite mer avgränsat. Alltså så man ser tydligt vart anslaget tar slut. Man får oftast veta vart, när, stämning och huvudkonflikt filmen har. Musiken är klart en viktig faktor för filmens stämning.
Anslaget är väl genomtänkt eftersom det bestämmer om man vill fortsätta se filmen eller inte.

Presentation
I presentationen får man en djupare bild av huvudpersonen. Hemförhållanden och vilka åsikter personen har. Så får man bilda sig en uppfattning om de andra viktiga personerna i filmen. Man får även lära känna filmens bad guy, antagonisten, här.

Fördjupning
Här får man se mera vad huvudkonflikten handlar om. Man får veta bakrunden till problemet.

Konfiktupptrappning
Här blir konflikten mer intensiv. Denna del i filmen är oftast längst. Här kommer en scen som kallas ''point of no return''.  Det klargörs att det inte går att ignorera konflikten, och att den måste lösas.

Konfliktförlösning
Här får konflikten sin lösning. Detta är en mycket tydlig del i filmen. Tex hjälten  dödar skurken.

Avtoning
Den här delen är att lugna ner publiken efter all dramatik. Detta är speciellt viktigt efter en skräckfilm eller en thriller, så publiken kan pusta ut.
Avtoningen är bara några få minuter av filmen och kan visa att huvudpersonen är tillbaka i vardagen igen. Ibland så kopplar avtoningen tillbaka till anslaget, för att yttligare påpeka att filmen är slut.
I vissa filmer där det finns uppföljare så kan avtoningen vara uteslutad.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0